Alkohol i zakon


Maloletne osobe

Mladima se savetuje da ne konzumiraju alkohol, zbog toga što se lošije nose sa fizičkim i psihičkim posledicama koje alkohol uzrokuje.

Ista količina alkohola će imati mnogo jači efekat na organizam deteta ili mlade osobe, nego na odraslu osobu, jer se njihova tela nalaze u procesu rasta i razvoja.

Upravo je ovo razlog zašto postoje zakoni koji postavljaju starosnu granicu za kupovinu alkohola u prodavnicama ili barovima.

U našoj zemlji, licima mlađim od 18 godina, zabranjena je prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića, a trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Alkohol i vožnja

Pošto alkohol odlazi direktno u krvotok njegov uticaj na reakcije je vrlo brz: refleksi se usporavaju, vidokrug se smanjuje a raste sklonost ka potcenjivanju rizika i opasnosti. Iz ovog razloga postoje ograničenja za vožnju pod uticajem alkohola. Osnova tih mera jeste koncentracija alkohola u krvi (meri se gramima etanola po litri krvi). Kod nas je, prema zakonu o saobraćaju, dozvoljen maksimum od 0,2 promila (tj. 0,02g na 100ml krvi), uz izuzetak određenih, posebnih kategorija, vozača kod kojih uopšte nije dozvoljeno prisustvo alkohola u krvi.

U proseku svako piće povećava etanol u krvi za 0,02 do 0,03g, tako da dozvoljeni zakonski limit biva veoma brzo dostignut. Koncentracija alkohola u krvi zavisi od godina i pola osobe koja pije, da li je osoba prethodno jela i drugih faktora.

Ukoliko osoba jede dok konzumira alkohol, hrana će usporiti apsorpciju alkohola, ali neće moći da ubrza razlaganje alkohola. Ovo znači da ukoliko je osoba prekomerno konzumirala alkohol uveče, sutradan ujutru i dalje može imati visok procenat alkohola u krvi.